To była ta trzecia niedziela miesiąca, którą zapamiętujesz nie dlatego, że wydarzyło się coś wielkiego. Wręcz przeciwnie – nic się nie działo. I właśnie to było w tym dziwne.
Obudziłem się o 10, co jest luksusem, bo na co dzień wstaję o 5:30 do pracy na budowie. Tak, kładę płytki. Od dziesięciu lat. Moje kolana pamiętają każdy metr kwadratowy w tym mieście. Ale w niedzielę – świętość. Żadnych fug, żadnych poziomnic, żadnego "a może pan jednak przesunie tę listwę o dwa centymetry".
Żona poszła z teściową na zakupy do galerii. Dzieciaki siedziały u babci. Ja zostałem sam w mieszkaniu. Nie wiedziałem, co ze sobą zrobić. Włączyłem telewizor – jakiś program o remontach. Zmieniłem kanał – znowu remonty. Wyłączyłem. Wziąłem telefon. Przejrzałem wiadomości. Grupa robocza na WhatsAppie milczała, co było cudem. Nuda. Taka gęsta, przyjemna nuda, która jednak po godzinie zaczynała uwierać.
I wtedy przypomniało mi się, że w piątek chłopaki na budowie gadali o jakichś bonusach w kasynach online. "Dają za darmo, nie musisz wpłacać" – mówił Marek, który zawsze ma jakieś tematy. Ja wtedy kręciłem głową, bo hazard to nie moja bajka. Ale teraz, w tę pustą niedzielę, pomyślałem: dobra, sprawdzę. Co mi szkodzi?
Otworzyłem przeglądarkę. Wpisałem hasło, które Marek rzucił gdzieś między paczkami gładzi szpachlowej. Trafiłem na stronę, która wyglądała całkiem profesjonalnie. Ciemne tło, czytelne menu, żadnych wyskakujących okienek. Zauważyłem od razu, coś co mnie zainteresowało – bonus darmowe spiny vavada. Kliknąłem. System powiedział: zarejestruj się i dostaniesz 50 spinów bez wpłaty.
Pięćdziesiąt. Za darmo. Bez ryzyka.
Zarejestrowałem się w trzy minuty. Mail, hasło, potwierdzenie. Potem wybrałem automat – jakiś z owocami, bo nie chciałem komplikować. Włączyłem pierwszy spin. Nic. Drugi. Nic. Trzeci – cztery złote. I tak dalej. Dwadzieścia spinów później miałem na koncie może 15 złotych. Nic specjalnego. Ale nie traciłem niczego poza czasem, więc kręciłem dalej.
Trzydziesty trzeci spin. Ekran zamarł na sekundę. Potem runęła lawina. Symbole zaczęły wskakiwać jeden za drugim. Trzy siódemki. Potem bonus. Potem darmowa runda. Potem kolejna. Nie nadążałem. Licznik skakał: 20… 50… 90… 150… Zatrzymał się na 230 złotych.
Dwieście trzydzieści złotych. Z niczego. Z darmowych spinów.
Od razu kliknąłem wypłatę. System poprosił o weryfikację – normalna procedura. Wysłałem zdjęcie dowodu. Czekałem może kwadrans. Potem przyszła wiadomość: wypłata zatwierdzona. Blik. Trzy minuty. Pieniądze na koncie.
Nie wierzyłem. Przełączyłem się na aplikację bankową. Faktycznie – 230 złotych. Z bonusu. Bez wpłacenia własnej złotówki. Siedziałem na kanapie w piżamie, piłem herbatę i uśmiechałem się jak debil. Ale to był taki uśmiech, jaki masz, gdy los nagle postanawia, że akurat ty dzisiaj wygrywasz.
Zadzwoniłem do żony. "Kup coś sobie w galerii" – powiedziałem. "Za moje?" – zapytała. "Nie, za moje" – odpowiedziałem. Nie tłumaczyłem skąd.
Po południu postanowiłem sprawdzić, czy to nie był jednorazowy fart. Znowu wszedłem na stronę. Nie wpłacałem niczego. Sprawdziłem, czy nie ma kolejnego bonus darmowe spiny vavada. Był. Tym razem mniejszy – 20 spinów za sam login w niedzielę. Pomyślałem – dobra, pobawmy się. Włączyłem inny automat, jakiś z dzikim zachodem. Kowboje, konie, złoto. Kręciłem. Nic. Nic. Nic. Po dziesięciu spinach miałem 4 złote. Po dwudziestu – 0. I tyle.
Nie żałowałem. Nie liczyłem, że zawsze będzie kolorowo.
Wieczorem, gdy dzieciaki wróciły, a żona pokazała nowe buty, które kupiła za część tych pieniędzy, poczułem coś, czego dawno nie czułem – taką lekką satysfakcję. Nie dlatego, że wygrałem. Dlatego, że zrobiłem coś z nudów, bez oczekiwań, i to zadziałało. Nie musiałem kombinować, oszczędzać, prosić nikogo o pomoc. Po prostu – zarejestrowałem się, dostałem coś za darmo i wykorzystałem to.
Czy polecam hazard? Nie. Jestem facetem od płytek, wiem, że nie ma darmowych obiadów. Ale jeśli ktoś pyta mnie o fajną historię z życia – opowiadam tę o niedzieli, gdy dzieci były u babci, żona w galerii, a ja dostałem bonus, który zamienił się w buty. Bez kombinacji. Bez ściemy. Po prostu – trafiłem.
Do dzisiaj czasem, w wolną niedzielę, loguję się i sprawdzam, czy jest jakiś bonus darmowe spiny vavada. Czasem dostanę 10-20 spinów, czasem nic. Częściej przegram, niż wygram. Ale raz mi się poszczęściło. I to wystarczy, żeby wierzyć, że czasem warto spróbować czegoś nowego. Nawet jeśli jesteś tylko zmęczonym glazurnikiem w piżamie, pijącym herbatę i czekającym, aż żona wróci z zakupów.
A te buty? Żona nosi je do dzisiaj. I za każdym razem, gdy je widzę, uśmiecham się pod nosem. Bo wiem, że kupiłem je za darmowe spiny. I cholera, to jest dobra historia.
Niedziela z leniem w tle
Modérateur : WIN32-[GG]
-
prettyianthe
- King Of Batch